Ik ben geboren op Aruba (Antillen) uit Surinaamse ouders die toen naar de Nederlandse Antillen emigreerden.


Als negenjarige ben ik begonnen met het maken van stof poppen met bijbehorende klederdracht. Daarna liet ik mij de kunst van hoeden- en mandenvlechten bijbrengen. Al heel vroeg interesseerde ik mij voor zowel klassieke als folkloristische muziek en de bijbehorende kleding, vaak tot in de kleinste details.


In 1963 vertrok ik naar Nederland voor studiedoeleinden, o.a. Coupe en Couture. Het jaar daarop heb ik via de modevakscholen uitgeschreven landelijke wedstrijd een gouden medaille gewonnen voor het ontwerpen van kinder- en avondkleding.


Ik behaalde verschillende L.O. aktes en ben daarna in het onderwijs gegaan als lerares Beeldende Kunstvorming. In 1991 won ik een zilveren beursje voor amateur poppenmakers, gehouden in het Congresgebouw te Den Haag. Op uitnodiging heb ik deelgenomen aan diverse culturele activiteiten.


Vanaf 1983 begon ik mij te verdiepen in de Antilliaanse, Arubaanse en Surinaamse geschiedenis, cultuur en folklore. Dit inspireerde mij om weer te beginnen met het ontwerpen en maken van klederdracht en bijbehorende attributen. De creaturen en bijbehoren zijn puur handwerk en worden volledig van stof gemaakt.


Deze volkomen uit de hand gelopen hobby is intussen uitgegroeid tot een boeiende collectie van circa 200 levensechte poppen (creaturen). Tot in detail nagemaakte authentieke klederdracht en bijbehorende decors beelden de koloniale geschiedenis en folklore uit van de westerse koloniën.

 

Rita Maasdamme